AED's
BHV
Veiligheidshesjes
- BHV Hesjes
- EHBO hesjes
- Ploegleider hesjes
- Hesjes met eigen opdruk
- Hesjes onbedrukt
- Hesjes met zakken
- Vlamvertragende hesjes
- Overige hesjes
Brand
EHBO
- Verbandkoffers
- Navullingen
- Verbandtrommels
- Eerste-hulp tassen
- Beademingsmaskers
- Verbandmiddelen
- Pleisters
- HACCP pleisters
- Salvequick
- Pharma
- Oogspoelflessen
- Oefenmaterialen
Evacuatie
Communicatie
Veiligheid
Rookmelders
Rookmelders zijn essentieel voor de veiligheid in huis. Ze kunnen levens redden door je vroegtijdig te waarschuwen bij brand. Veel slachtoffers bij branden vallen namelijk door het inademen van rook en een rookmelder geeft je de kostbare tijd om iedereen in veiligheid te brengen.
De beste plek voor een rookmelder
Om ervoor te zorgen dat rookmelders optimaal functioneren, is het belangrijk ze op de juiste plekken in huis te installeren. Idealiter plaats je een rookmelder op elke verdieping tegen het plafond. Zorg ervoor dat de melder minimaal 50 cm van een muur of hoek is geplaatst en vermijd plekken met tocht of in de buurt van mechanische ventilatie.
Het is cruciaal om een rookmelder te installeren in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen, zodat je op tijd wordt gewaarschuwd als er brand uitbreekt tijdens je slaap. Voor extra veiligheid kun je rookmelders ook plaatsen nabij de keuken, in de woonkamer, in de buurt van de wasmachine en wasdroger, en bij plekken waar accu’s en opladers worden gebruikt.
Soorten Rookmelders
Er zijn verschillende soorten rookmelders, elk met specifieke voordelen:
- Optische Rookmelders: Deze werken op basis van infrarood en detecteren rook door verstoringen in een infrarode lichtbundel. Hoewel zeer effectief, kunnen ze soms vals alarm geven door stof of stoom. Regelmatig onderhoud, zoals stofvrij maken, is daarom belangrijk.
- Hittemelders: Ook wel thermische melders genoemd, reageren deze niet op rook maar op een snel stijgende of te hoge temperatuur. Ideaal voor gebruik in keukens waar stoom en damp vaak voorkomen, zonder het risico op valse alarmen. Houd er wel rekening mee dat deze melders mogelijk later alarm slaan bij brand.
Batterijen en Onderhoud van je Rookmelder
Het regelmatig vervangen van de batterijen van je rookmelder is essentieel. Kies je voor rookmelders met een ingebouwde batterij die 10 jaar meegaat, dan hoef je daar een decennium lang niet naar om te kijken. Na deze periode moet de hele rookmelder worden vervangen, omdat de sensor na verloop van tijd minder effectief wordt en storingsgevoelig kan raken.
Voor een betrouwbare werking is het belangrijk je rookmelder maandelijks te stofzuigen om stofophoping te voorkomen, wat tot storingen of vals alarm kan leiden. Test de rookmelder iedere maand via de testknop en vervang de batterijen jaarlijks op een vaste dag. Kies voor het gemak rookmelders met een 10-jarige batterij.
Rookmelders: Wettelijk Verplicht in Nederland
Sinds 1 juli 2022 is het in Nederland wettelijk verplicht om in elke woning op iedere verdieping minimaal één goed werkende rookmelder te hebben. Deze regel was sinds 2003 al van kracht voor nieuwbouwwoningen, maar geldt nu ook voor bestaande bouw. De wetgeving is ingevoerd om levens te redden, aangezien rookinhalatie de grootste oorzaak is van dodelijke slachtoffers bij branden.
Rookmelder Kopen?
Op zoek naar een betrouwbare rookmelder? Bij BHVtotaal.nl vind je een breed assortiment rookmelders die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Kies uit optische rookmelders of hittemelders, perfect voor elke ruimte in huis.