AED's
BHV
Veiligheidshesjes
- BHV Hesjes
- EHBO hesjes
- Ploegleider hesjes
- Hesjes met eigen opdruk
- Hesjes onbedrukt
- Hesjes met zakken
- Vlamvertragende hesjes
- Overige hesjes
Brand
EHBO
- Verbandkoffers
- Navullingen
- Verbandtrommels
- Eerste-hulp tassen
- Beademingsmaskers
- Verbandmiddelen
- Pleisters
- HACCP pleisters
- Salvequick
- Pharma
- Oogspoelflessen
- Oefenmaterialen
Evacuatie
Communicatie
Veiligheid
Koolmonoxidemelders
Een koolmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, is een essentieel apparaat voor elke woning. Het detecteert het gevaarlijke, onzichtbare en geurloze gas koolmonoxide (CO) en waarschuwt je bij een te hoge concentratie. Hierdoor voorkom je een mogelijke koolmonoxidevergiftiging, die levensbedreigend kan zijn.
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide bestaat uit twee deeltjes: zuurstof en koolstof. Dit gas is kleurloos, geurloos en smaakloos, waardoor je het zonder hulpmiddelen niet kunt waarnemen. Koolmonoxide ontstaat vaak door een onvolledige verbranding van brandstoffen zoals aardgas, benzine, of hout. Omdat het gas onzichtbaar en reukloos is, kun je er ongemerkt aan worden blootgesteld, wat ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Het kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, en in ernstige gevallen zelfs de dood. Daarom is een CO-melder onmisbaar in elke woning.
Waarom een koolmonoxidemelder?
Koolmonoxide is een verraderlijk gas omdat je het niet kunt ruiken of proeven. Hierdoor is het moeilijk te detecteren, en kan een vergiftiging ongemerkt toeslaan. Jaarlijks belanden meer dan 100 mensen in Nederland in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging, en er overlijden gemiddeld meer dan 10 mensen per jaar aan deze sluipmoordenaar.
Een koolmonoxidemelder kan levens redden door je tijdig te waarschuwen met een luide alarmtoon wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide in de lucht hangt. Hierdoor kun je snel handelen, jezelf en je omgeving in veiligheid brengen, en een mogelijke vergiftiging voorkomen.
Koolmonoxidemelder Plaatsen
Het correct plaatsen van een koolmonoxidemelder is cruciaal voor de effectiviteit ervan.
In een ruimte met een verbrandingstoestel (zoals een gaskachel of open haard):
- Plaats de melder aan het plafond, op een horizontale afstand van 1 tot 3 meter van de CO-bron.
- Zorg ervoor dat de melder centraal in de ruimte hangt, op minimaal 30 centimeter afstand van omliggende muren.
- Vermijd plaatsing naast luchtinlaten of -uitlaten en andere objecten aan het plafond.
In een ruimte zonder verbrandingstoestel:
- Plaats de melder op ademhoogte, dus op de hoogte waarop je slaapt, zit, of loopt.
- Zorg ervoor dat de melder niet naast luchtinlaten of -uitlaten hangt.
- Vermijd plaatsing achter objecten zoals gordijnen of kasten.
Door de melder op de juiste plek te installeren, zorg je ervoor dat het apparaat optimaal functioneert en je op tijd waarschuwt bij een gevaarlijke CO-concentratie.
Is een CO-melder Verplicht?
Op dit moment is het in Nederland nog niet wettelijk verplicht om een koolmonoxidemelder in huis te hebben, in tegenstelling tot rookmelders. Desondanks is het sterk aan te raden om een CO-melder te installeren. Koolmonoxide is niet alleen zeer giftig. Door een CO-melder te installeren, bescherm je jezelf en de mensen om je heen tegen deze levensbedreigende risico's. Het is een kleine investering die een groot verschil kan maken.