Gratis verzending v.a. € 200,- anders € 6,95
Beoordeeld met een 8.9 uit 2485 beoordelingen
Klantenservice: Bel ons op: 0252 - 419 247

Wat is de levensduur van een AED?

Hoewel een AED in de meeste gevallen gelukkig (vrijwel) nooit gebruikt wordt, is het toch heel belangrijk om de levensduur in de gaten te houden. Waarbij het bij andere apparaten meestal geen kwaad kan om af te wachten totdat deze defect gaat, is dat bij een AED geen veilige optie.

Een AED-apparaat is best een investering, dus u wilt de AED niet onnodig vroeg vervangen. Tegelijkertijd wilt u de zekerheid dat het AED-apparaat in een acute situatie probleemloos ingezet kan worden. Daarom is het advies om uw AED na 10 – 14  jaar te vervangen.

5 redenen om uw AED te vervangen:

  1. Betrouwbaarheid elektronische componenten

  • Een AED bevat gevoelige elektronica welke door veroudering, maar ook door externe factoren zoals temperatuur(verschillen), corrosie en vuil achteruit gaat en de betrouwbaarheid negatief beïnvloeden.

  1. Capaciteit interne accu

  • Naast de vervangbare AED accu, hebben sommige AED’s ook een interne accu. Door veroudering neemt de capaciteit langzaam af van deze accu en zal de AED een steeds iets minder sterke schok af kunnen geven bij een reanimatie.

  1. Geen keuring of onderhoud meer mogelijk

  • De meeste keuringsinstituten keuren medische apparaten, die meer dan 10 jaar oud zijn, niet meer goed. Wordt het AED-apparaat niet meer nagekeken, dan neemt het risico op storing bij een eventuele inzet toe.

  1. Garantie is verlopen

  • Op de meeste AED’s zit tegenwoordig 8 jaar garantie. Gaat de AED tussentijds stuk dan zal de leverancier verantwoordelijk zijn voor vervanging van het toestel. Na de garantieperiode is er geen mogelijkheid meer voor reparatie en kan men dus op een onverwacht moment met de kosten van aankoop van een nieuwe AED geconfronteerd worden.

  1. Nieuwe technieken & protocollen

  • Door verouderde software en reanimatieprotocollen kan de AED in de loop der jaren achterhaald raken. Nieuwe technieken zorgen voor verbeterde overlevingskansen van het slachtoffer.

Wanneer is het verstandig om de AED te vervangen?

  • Bij iedere AED moeten periodiek onderdelen vervangen worden. Dat gaat dan voornamelijk om de elektroden en de batterij. Met name de batterij is een kostbaar onderdeel met een prijs van enkele honderden euro’s. Gelukkig gaan de batterijen wel een aantal jaren mee. Het moment dat de batterij aan vervanging toe is, nadat de AED 10 jaar of ouder is (en er dus hoge kosten gemaakt moeten worden), is in onze optiek een goed moment om de AED te vervangen. Dus in de praktijk is dat afhankelijk van het type.