Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat vier op de tien Nederlanders niet weten of er een AED in hun buurt hangt. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan van levensbelang zijn bij een hartstilstand, maar veel mensen hebben geen idee waar de dichtstbijzijnde zich bevindt.
Hoewel de meeste Nederlanders het belangrijk vinden dat er in elke woonwijk een AED dag en nacht beschikbaar is, nemen weinig mensen zelf het initiatief om dit uit te zoeken. Volgens de Hartstichting zijn veel mensen wel bereid om actie te ondernemen, maar weten ze niet goed hoe ze dit moeten aanpakken.
Gemeenten moeten meer doen
De Hartstichting benadrukt dat gemeenten een actievere rol moeten spelen in het beschikbaar maken van AED's. Directeur Hans Snijder stelt: "Gemeenten hebben een verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun inwoners. Het zou goed zijn als zij hier zelf het initiatief in nemen."
Uit het onderzoek, waaraan ruim 2000 mensen deelnamen, blijkt dat 95 procent van de Nederlanders vindt dat er in elke woonwijk een AED aanwezig moet zijn. Ook geeft bijna twee derde aan zich veiliger te voelen als er een AED in de buurt is. Toch is de kennis over de exacte locaties nog onvoldoende, terwijl een AED bij een hartstilstand binnen zes minuten ingezet moet worden om de overlevingskansen te vergroten.
Hoe weet u of er een AED in uw buurt is?
Wilt u weten of er in uw omgeving een AED hangt? Op de website van de Hartstichting kunt u dit eenvoudig controleren. Daar kunt u ook zien waar nog AED's nodig zijn en hoe u samen met uw buren een AED kunt regelen.
Hoewel Nederland een van de best dekkende zes-minutenzones van Europa heeft, zijn er nog steeds 1,5 miljoen mensen zonder een 24/7 beschikbare AED in de buurt. Daarom roept de Hartstichting mensen op om samen met hun buurtbewoners te kijken naar de mogelijkheden om een AED aan te schaffen of om zich in ieder geval te informeren over de locaties van bestaande apparaten. Want in een noodsituatie telt iedere seconde.
De ideale AED voor uw buurt – betrouwbaar, toegankelijk en onderhoudsarm
Is er nog geen AED aanwezig bij u in de buurt? Hieronder vindt u een robuuste en gebruiksvriendelijke AED die eenvoudig te bedienen is door iedere burgerhulpverlener. Omdat een buurt-AED vaak buiten wordt geplaatst, is een degelijke buitenkast essentieel voor een langere levensduur. Wij adviseren een kast zonder slot, zodat de AED bij een noodgeval direct toegankelijk is.
Of u nu al een AED wilt aanschaffen of nog in de oriënterende fase zit, bekijk hieronder ons assortiment of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!