Gratis verzending v.a. € 200,- anders € 6,95
Beoordeeld met een 8.9 uit 2400 beoordelingen
Klantenservice: Bel ons op: 0252 - 419 247

Nieuwe richtlijnen Oranje Kruis

In 2010 heeft het Het Oranje Kruis nieuwe richtlijnen opgesteld voor de verbandmiddelen. Alle nieuwe verbanddozen moeten ontworpen en ontwikkeld worden volgens deze nieuwe richtlijnen om goedkeuring (goedkeuringsnummer en logo van Het Oranje Kruis) te kunnen ontvangen. De oude richtlijnen zijn niet fout, maar door aanscherping van de kwaliteitseisen kunnen verbanddozen volgens de oude richtlijnen geen goedkeuring meer krijgen van Het Oranje Kruis. Vanaf september 2011 zullen de richtlijnen volledig in gebruik zijn. Tot die tijd kunt u gerust Verbanddozen volgens de oude richtlijnen aanschaffen. De verbanddoos moet in ieder geval de materialen bevatten die nodig zijn bij de door Het Oranje Kruis voorgeschreven EHBO-handelingen.

Kwaliteit van de materialen

De verbandrichtlijnen 2010 zijn vooral gericht op de kwaliteit van de materialen. Er is voor (daar waar aanwezig) Nederlandse Normering (NEN) gekozen i.p.v. de Duitse normering (DIN), wat voorheen gebruikelijk was voor de verbandrichtlijnen. In ieder geval moet op elke verpakking CE vermeld staan.

Toetsing

De controle wordt onder toezicht van Het Oranje Kruis uitgevoerd. Nieuw is dat ook gebruikerservaringen deel uitmaken van de controle. De verbandmaterialen worden bij lessen en examens gebruikt en de ervaringen worden teruggekoppeld aan Het Oranje Kruis. Bij twijfel aan de kwaliteit wordt het desbetreffende materiaal nog eens extra onderzocht door externe deskundigen.

Drie categorieën

Vanwege het overzicht is ook een andere indeling van de verbanddozen gekozen. Voorheen waren er diverse benamingen zoals recreatieset of verkeersset. Nu is er een indeling in drie categorieën:

De Basisverbandset, waarvan de inhoud geschikt is voor verlening van eerste hulp door personen met of zonder Diploma Eerste Hulp bij alledaagse ongevallen/letsels.
De Bedrijfsverbandset, waarvan de inhoud kan worden gebruikt bij verlening van eerste hulp in bedrijven. De leveranciers hoeven deze namen overigens niet op de verbanddozen te vermelden, maar kunnen (in overleg met de klant) een eigen naam geven aan de set.
De Evenementen / Sport verbandset, waarvan de inhoud geschikt is bij verlening van eerste hulp bij (sport)evenementen door de meer georganiseerde eerstehulpverlener.

Opvallende wijziging

De meest opvallende wijziging is dat het Nederlands snelverband vanaf 2011 niet meer in Verbandleer opgenomen zal zijn. In nieuwe verbanddozen kunnen deze snelverbanden ontbreken. In plaats daarvan is het Internationale snelverband te vinden.