Gratis verzending v.a. € 200,- anders € 6,95
Beoordeeld met een 8.9 uit 2496 beoordelingen
Klantenservice: Bel ons op: 0252 - 419 247

Nieuwe richtlijnen Oranje Kruis 2021

Vanaf 1 september gelden er nieuwe Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp. Deze worden iedere 5 jaar geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Het Oranje Kruis heeft deze nieuwe richtlijnen samen opgesteld met het Rode Kruis, het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening en de Nederlandse reanimatie raad op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en praktijkexpertise.


De belangrijkste veranderingen

Met de nieuwe richtlijnen wordt er meer aandacht gegeven aan diversiteit. Voorheen werd er bijvoorbeeld nog vaak aangegeven dat de huid van een persoon rood kleurde. Vaak geldt dit alleen bij mensen met een witte huidskleur, maar nu wordt er dus ook rekening gehouden met mensen die een andere huidskleur hebben.

Nog een toevoeging is mentale eerste hulp. In de huidige maatschappij komen mentale problemen steeds vaker voor. Daarom wordt er in de nieuwe richtlijnen meer aandacht gegeven voor mentale eerste hulp voor zowel eerstehulpverleners als slachtoffers.

Ook zijn er aangescherpte aanwijzingen voor alarmering van medische hulp. In de oude richtlijnen werd bij veel EHBO-problemen aangeraden om de huisarts te bellen. Het nummer van de huisarts moet in de meeste gevallenworden opgezocht en dat kan veel tijd in beslag nemen. Omdat het belangrijk is om snel hulp te krijgen, staat in de nieuwe richtlijnen dat in veel gevallen ook 112 gebeld kan worden.

Kleinere wijzigingen

Naast de grotere veranderingen zijn er ook kleinere aanpassingen in de nieuwe richtlijnen. Denk hierbij aan de behandeling van wrijvingsblaren. Voorheen werd geadviseerd om de blaren niet door te prikken, maar wanneer een blaar erg hinderlijk is of er een kans bestaat dat de blaar vanzelf open gaat mag deze op de juiste manier worden doorgeprikt.

Bij de behandeling van een bloedneus is er ook een kleine aanpassing. In de laatste richtlijnen stond dat bij een bloedneus vijf minuten de neus moest worden dichtgedrukt. In de praktijk bleek dat er alsnog veel mensen met een bloedneus bij de huisarts terecht kwamen. Het probleem werd echter verholpen wanneer de neus tien minuten werd dichtgedrukt. Vandaar de wijziging van vijf naar tien minuten.

Nieuwe artikelen

Met de nieuwe richtlijnen die binnenkort gelden, verandert ook de samenstelling van de BHV verbandkoffers. Zoals eerder aangegeven worden wrijvingsblaren sneller doorgeprikt en daardoor kan een blarenprikker niet ontbreken in de EHBO koffer.

Naast de blarenprikkers wordt ook een Compressed Gauze en een zelfklevend windsel (2,5 cm x 4 m) aan de koffer toegevoegd. Compressed Gauze is een zeer compacte rol steriel katoengaas van hoge kwaliteit en heeft een absorberende werking. Hierdoor kan het gaas bijvoorbeeld worden gebruikt om een bloeding te stelpen.

Het zelfklevende windsel is een elastisch, zelfklevend verband dat enkel aan zichzelf hecht en niet aan huid of haren. Het verband blijft goed zitten wanneer je een vochtige of vettige huid hebt, laat geen lijmresten achter en verwijder je pijnloos.

De Complete vulling BHV Oranje Kruis 2021 kunt u hier al bestellen. De verbandkoffer wordt begin oktober verwacht,