Gratis verzending v.a. € 200,- anders € 6,95
Beoordeeld met een 8.9 uit 2524 beoordelingen
Klantenservice: Bel ons op: 0252 - 419 247

Hoe komt de Little Anne Reanimatiepop aan haar Naam?

Heb je ooit tijdens een EHBO-cursus een reanimatiepop gebruikt? De kans is groot dat je de Little Anne of CPR Annie hebt ontmoet, de levensgrote pop waarop miljoenen mensen wereldwijd hebben leren reanimeren. Maar wist je dat achter deze pop een mysterieus en zelfs tragisch verhaal schuilgaat? De naam en het gezicht van deze pop zijn namelijk geïnspireerd door een bijzonder figuur uit de geschiedenis: het ‘meisje uit de Seine’.

 

Het mysterie van het meisje uit de Seine

Rond 1900 werd het levenloze lichaam van een jonge vrouw uit de rivier de Seine in Parijs gehaald. Ze was onbekend en niemand kon haar identificeren, maar haar serene glimlach maakte een blijvende indruk op iedereen die haar zag. De lijkschouwer die haar lichaam onderzocht, werd zo gefascineerd door haar gezicht dat hij besloot een gipsafdruk te maken van haar uitdrukking. Dit masker van het 'meisje uit de Seine', ook wel 'l’inconnue de la Seine' genoemd, groeide al snel uit tot een iconisch object. Het werd een populair kunstvoorwerp, een bron van inspiratie voor schrijvers en kunstenaars, en zelfs een symbool van romantiek en mysterie. Schrijver Albert Camus noemde haar ‘de verdronken Mona Lisa’, en zelfs Vladimir Nabokov schreef een gedicht over haar.

 

Van tragische muze naar levensredder

Het verhaal van dit mysterieuze meisje nam een verrassende wending in de jaren 1950, toen Åsmund Laerdal, een Noorse speelgoedfabrikant, voor het eerst een pop uit zacht plastic maakte. Tot dan toe had hij voornamelijk houten speelgoed geproduceerd, maar deze ‘Anne doll’ was zijn eerste pop van een nieuw soort materiaal. Kort daarna werd Laerdal benaderd door enkele dokters met een bijzonder verzoek: of hij een levensechte mannequin kon maken waarop studenten de pas ontwikkelde reanimatietechniek – CPR (Cardiopulmonale Resuscitatie) – konden oefenen.

Het idee achter een realistische trainingspop was dat studenten hierdoor beter voorbereid zouden zijn op het echte werk. Åsmund Laerdal besloot het gezicht van de pop te baseren op een masker dat hij als kind vaak bij zijn grootouders aan de muur had zien hangen: het gezicht van het onbekende meisje uit de Seine. De pop kreeg de naam ‘Resusci Anne’ en kwam in 1960 op de markt.

 

‘Annie, are you OK?’

De CPR-pop werd een groot succes. Honderden miljoenen mensen hebben door de jaren heen reanimeren geleerd met behulp van deze pop. Ze kreeg ook de bijnaam 'de meest gekuste vrouw ter wereld', omdat de mond-op-mondbeademing die op haar wordt geoefend een essentieel onderdeel is van de reanimatietraining. Zelfs in de popcultuur heeft CPR Annie haar stempel gedrukt; denk maar aan Michael Jackson's bekende zin ‘Annie, are you OK?’ in zijn liedje ‘Smooth Criminal’. Deze zin verwijst naar de standaardvraag die hulpverleners stellen voordat ze beginnen met reanimeren.

 

De erfenis van Little Anne

In de jaren na haar introductie is Resusci Anne uitgegroeid tot de populairste reanimatiepop ter wereld, met verschillende versies voor diverse trainingsdoeleinden. Eén daarvan is de kleinere variant, die bekend staat als ‘Little Anne’. Ondanks haar bescheiden naam heeft ook Little Anne talloze levens gered door mensen de kans te geven om te leren reanimeren op een realistische, veilige manier.

 

Het gezicht van levensreddende kennis

Vandaag de dag is het ironisch om te bedenken dat het gezicht van een jonge vrouw, die zelf een tragisch einde kende, symbool is geworden voor leven en redding. De Laerdal Company schat dat de afgelopen decennia al miljoenen levens zijn gered dankzij de training die mogelijk werd gemaakt door Resusci Anne. Dankzij Annie hebben talloze mensen de vaardigheden geleerd die nodig zijn om anderen te redden in levensbedreigende situaties. Haar geschiedenis herinnert ons eraan hoe iets tragisch kan leiden tot iets buitengewoon betekenisvol – een tragisch lot dat uiteindelijk bijdraagt aan het redden van ontelbare levens.

Dus, als je ooit nog een reanimatiepop ziet en de vraag "Annie, are you OK?" hoort, weet dan dat achter deze levensechte pop een fascinerend en ontroerend verhaal schuilgaat. Een verhaal over een mysterieus meisje uit de Seine, wiens gezicht nu symbool staat voor hoop en redding wereldwijd.