Gratis verzending v.a. € 200,- anders € 5,95
Beoordeeld met een 8.9 uit 2335 beoordelingen
Klantenservice: Bel ons op: 0252 - 419 247
  • Home
  • Actueel
  • Leveringsproblemen Philips HeartStart AED’s nog niet voorbij

Leveringsproblemen Philips HeartStart AED’s nog niet voorbij

Al sinds juni dit jaar zijn er problemen met de levering van Philips HeartStart AED’s en accessoires. Al maanden worden er niet of nauwelijks AED’s en elektroden uitgeleverd. Met name dat laatste is uiterst vervelend voor de klanten die een AED in hun bezit hebben, waarvan de elektroden zijn verlopen of zelfs gebruikt zijn bij een inzet. In uiterste gevallen kan dit ertoe leiden dat AED’s niet meer inzetbaar zijn.

Wat is er aan de hand?

Hoewel de informatievoorziening beperkt is, blijkt uit een verklaring van Philips dat er een aantal zaken spelen die mede oorzaak zijn van de huidige problemen. We zetten ze even op een rii;

MDR wetgeving

Sinds 26 mei 2021 geldt nieuwe Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen; de Medical Device Regulation, oftwel kortweg MDR. Eenvoudig gezegd vallen alle medische artikelen die op-, in- of aan een lichaam gebruikt worden onder deze regels. Sinds de invoering van de nieuwe wet zijn deze regels aangepast en moeten producten voldoen aan strengere eisen, omdat ze bijvoorbeeld in een andere risicoklasse vallen. Blijkbaar heeft Philips niet op tijd kunnen anticiperen op deze nieuwe wetgeving en extra tijd nodig om te zorgen dat alles ‘compliant’ is.

Tekort aan halfgeleiders (chips)

Het zal niemand ontgaan zijn dat er wereldwijd een tekort aan grondstoffen en vooral aan computerchips is. De oorzaak is te vinden in een samenloop van omstandigheden, waarvan in de basis de coronapandemie de belangrijkste oorzaak is. Het saillante is dat Philips-topman Frans van Houten volgens de verklaring heeft opgeroepen dat de halfgeleiders met prioriteit voor medische producten moeten worden geleverd, maar dat blijkt dus niet gelukt te zijn.  Er is in ieder geval een grote achterstand in de levering van de populaire HeartStart AED’s terwijl andere merken daar tot op heden nog in mindere maten mee te kampen hebben.

Extreem grote vraag

Tot slot was de vraag naar nieuwe AED’s in met name het derde kwartaal van 2021 extreem hoog. Dit kwam door de sterk aantrekkende economie, maar nog meer door het feit dat voetballer Christiaan Eriksen op zaterdag 12 juni voor de ogen van wereld een hartstilstand overleefde. Waar iedereen vreesde voor het leven van de Deense voetballer is door dit incident duidelijk geworden dat een AED het verschil kan maken tussen leven en dood. De vraag naar nieuwe AED’s explodeerde in de weken na het EK, maar ook oudere AED’s werden afgestoft en met nieuwe batterijen en/of elektroden weer ‘gereanimeerd’.

Wat is de prognose?

Het slechte nieuws is dat wij in tegenstelling tot eerdere berichten in 2021 geen noemenswaardige leveringen hoeven te verwachten vanuit de Philips distributeur. Pas medio januari 2022 moeten de leveringen op gang zijn gekomen en kunnen wij als eerste de oudste orders gaan uitleveren. In de praktijk betekent dit dat klanten soms bijna een half jaar op de levering van hun Philips HeartStart AED of elektroden hebben moeten wachten.