Gratis verzending v.a. € 200,- anders € 5,95
Beoordeeld met een 8.9 uit 2335 beoordelingen
Klantenservice: Bel ons op: 0252 - 419 247

10 levens per dag gered dankzij de AED!

Steeds vaker lezen we berichten van mensen die gered zijn door een reanimatie en de inzet van een AED. Maar wordt er nu vaker over geschreven en gepubliceerd of worden er ook echt meer levens gered? Het laatste is gelukkig het geval.

De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de noodzaak van een goede dekking van AED’s. Zo zijn er veel AED’s te vinden op de werkvloer en bij sportclubs, maar tegenwoordig ook bij de mensen in de straat (BuurtAED’s). Ook steeds meer AED’s worden geregistreerd zodat men weet waar de defibrillatoren hangen. Daarnaast wordt er gepleit voor meer burgers die kunnen reanimeren en zich aanmelden als burgerhulpverlener. Via de app van ‘Hartslag Nu’ kunnen burgers opgeroepen worden als er bij hun in de buurt een hartstilstand plaatsvindt. De ene helft van de burgerhulpverleners wordt naar het slachtoffer gestuurd en de andere helft naar de dichtstbijzijnde AED, om vervolgens met AED naar het slachtoffer te gaan.

En dit allemaal met als doel meer levens te redden van slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en er een AED wordt ingezet is de overlevingskans namelijk 50-70%. En aangezien de gemiddelde responstijd van ambulances 8-10 minuten is, is de hulp van omstanders en burgerhulpverleners dus cruciaal!

Dit besef dringt gelukkig bij steeds meer mensen door, wat resulteert in meer AED’s en meer mensen die kunnen reanimeren. En daardoor worden dus ook méér mensen gered. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat midden jaren 90 de kans op overleving van een hartstilstand 9% was, wat inmiddels fors is gestegen naar 23% in 2016. Hoe veel mensen worden er dan eigenlijk gered?

Cijfers van de Hartstichting:

  • - Elk jaar krijgen 15.000 tot 16.000 mensen een hartstilstand
  • - Dit zijn er ongeveer 300 per week
  • - En ongeveer 43 per dag
  • - De overlevingskans is 23%

Onze conclusie:

  • - 23% van 43 is ongeveer 10 mensen
  • - Er worden dus ongeveer 10 mensen per dag gered!
  • - Dit zijn er 70 per week!
  • - En 3650 per jaar!

Iedere dag dat er 10 mensen worden gered is een mooie dag, maar dit aantal kan nog omhoog! En daar moeten we met zijn allen voor zorgen door een goede dekking van AED’s te bewerkstelligen en te zorgen dat iedereen kan reanimeren!