Nieuwe richtlijnen inhoud verbandkoffers bekend.

Onlangs heeft Het Oranje Kruis de nieuwe richtlijnen met betrekking tot de aanbevolen inhoud van de verbanddozen bekend gemaakt. Eens in de paar jaar worden de richtlijnen herzien en aangepast aan de tevens veranderde eerstehulprichtlijnen.  Wij zetten de belangrijkste wijzigen voor de meest verkochte Basis verbandkoffer BHV even op een rij:

Nieuw in de verbandkoffer (Verbandset 2016):

Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm (5 stuks)
Dit zijn wondkompressen met een poreuze polyesterfolie, zodat de kompressen wel het wondvocht kunnen absorberen, maar niet aan de wond hechten.
Steriele verbanddoek 50 x 50 cm (1 stuk)
Een steriel (vlies)doek van minimaal 50 x 50 cm voor het afdekken van grote wonden.
Vingerbob vingerverband (5 stuks) Een elastisch tricot netverband te gebruiken als vingersteunverband.

Een aantal artikelen die al jaren tot de standaard inhoud van de meeste verbandkoffers behoren zijn verdwenen uit de door Het Oranje Kruis aanbevolen inhoudslijst. Dit zijn de rollen synthetische watten, de driekante doeken (mitella’s) en de kompressen met een aluminium laagje.

Daarnaast zijn er nog enkele kleine wijzigingen, zo zijn de latex handschoenen vervangen door een variant die minder klachten geeft bij allergieën en beter bestand zijn tegen chemicaliën. Ook de speciale tekentang is uit de lijst verdwenen er wordt nu een puntig pincet aanbevolen die daardoor ook geschikt is voor het verwijderen van teken.

Overgangsperiode

Op dit moment zijn de koffers of complete navulsets met  een inhoud conform de nieuwe richtlijnen nog niet leverbaar.  Het is nu aan de fabrikanten om de productie van de koffers aan te passen en dan volgt er nog de goedkeuringsprocedure van Het Oranje Kruis. Wij verwachten dat de eerste koffers conform de nieuwe richtlijn eind 2016 leverbaar zullen zijn. Nog even geduld dus. Daarnaast is er ook altijd nog een ruime overgangsperiode. Het is dus niet noodzakelijk de inhoud van de koffers die u al in bezit heeft direct aan te passen.

Wilt u meer weten over de nieuwe richtlijnen, bekijk dan de brochure van Het Oranje Kruis