Gratis verzending v.a. € 200,- anders € 6,95
Beoordeeld met een 8.9 uit 2422 beoordelingen
Klantenservice: Bel ons op: 0252 - 419 247

Hoe zit het nu met de mondkapjes?

Er is al heel veel gezegd en geschreven over het nut en de noodzaak van mondkapjes, daarom even goed om een aantal zaken op een rij te zetten. Aangenomen wordt dat het coronavirus met name via de ademhaling (dus mond en neus) wordt overgebracht. Hoe langer en hoe dichter men bij elkaar is, hoe groter de kans op kruisbesmetting. Het dragen van goede mondkapjes beperkt het risico op kruisbestemming, maar biedt ook geen 100% veiligheid. Hoe hoger de kwaliteit van het mondkapje hoe beter de bescherming. In eerste instantie is het dragen van een mondkapje bedoeld ter bescherming van anderen. Het beperkt primair het verspreiden van uitgeademde virusdeeltjes en secundair het inademen van virusdeeltjes.

Verschillen in kwaliteit
De kwaliteit wordt voor een belangrijk deel bepaald door de opbouw van het mondkapje. Dus uit hoeveel lagen filtermateriaal bestaat het mondkapje en wat is de filtratiewaarde van iedere laag en daarmee het totaal. Daarbij wordt gekeken naar welk percentage kleine en zeer kleine deeltjes het materiaal filtert. Hoe hoger de filtratiewaarde en hoe kleiner de deeltjes die worden tegen gehouden hoe beter.
Naast de filtratiewaarde is het belangrijk te kijken naar de lekkage. Met andere woorden; sluit het masker goed aan op het gezicht. Bij het standaard mondkapje en het chirurgische mondkapje is er nog sprake van een behoorlijk lekkage, voornamelijk aan de zijkanten.
Een zogenaamd FFP2 mondmasker heeft mede door een extra laag een betere filtratiewaarde, maar net zo belangrijk is dat het masker veel beter aansluit waardoor er veel minder lekkage is. Zeker bij inademen, zal dit masker goed op het gezicht klemmen (vacuüm) en zal de lekkage minimaal zijn. Dit is dus ook een masker dat de drager een redelijke bescherming biedt tegen het inademen van virusdeeltjes.

Wat is het verschil tussen KN95, FFP2 en N95?
Kortweg zijn deze normen en de maskers gelijkwaardig maar gebruiken verschillende werelddelen verschillende aanduidingen. De Chinese maskers vallen onder de KN95 norm, terwijl de Amerikanen de N95 norm aanhouden en de Europese landen gebruiken de term FFP2.
In het begin van de corona pandemie was er een groot tekort aan mondkapjes in Nederland en heeft de overheid bepaald dat de KN95 maskers tijdelijk als gelijkwaardig aan de FFP2 norm konden worden beschouwd, terwijl de normen voor de FFP2 masker feitelijk strenger zijn. Tegenwoordig is er weer voldoende voorraad en zullen de mondkapjes moeten voldoen aan de Europese norm FFP2 en een daarnaast een geldig CE certificaat .