Gratis verzending v.a. € 200,- anders € 5,95
Beoordeeld met een 8.9 uit 2302 beoordelingen
Klantenservice: Bel ons op: 0252 - 419 247

FAQ: Corona snel- en zelftesten

Wat is het verschil tussen een PCR test en een sneltest?

Aan de manier van afname zit in de meeste gevallen geen verschil. Zowel bij de PCR test als de antigeen sneltesten wordt er met een wattenstaaf een sample afgenomen in de keel- en/of neusholte. Het verschil zit hem in de diagnose van dit sample. Bij een sneltest kan men het sample  direct verder verwerken voor een uitslag. Hiertoe zal het sample  op locatie vermengd worden met een buffervloeistof en vervolgens dient men een paar druppels van de vloeistof op een testcassette te druppelen. Binnen enkele minuten kan men dan het testresultaat aflezen. Bij de PCR test wordt het sample in een laboratorium gecontroleerd op de aanwezigheid van het genetisch materiaal van het virus nadat het sample is vermenigvuldigd. De PCR test is dus veel gevoeliger en daarom de meest betrouwbare variant.

Wat is het verschil tussen een sneltest en zelftest?

Formeel gezien vallen de sneltesten onder de medische hulpmiddelen en mogen dan feitelijk allen onder verantwoordelijkheid van een arts gebruikt worden. Om een corona sneltest ook als zelftest aan te mogen bieden moeten de fabrikanten ontheffing aanvragen. Feitelijk is er dus geen verschil behalve dat de zelftesten gevalideerd zijn voor particulier gebruik.

Voor wie is een sneltest of zelftest geschikt?

Er zijn heel veel gevallen te bedenken waarin men extra zekerheid wenst omtrent de eigen gezondheid en het risico om anderen te besmetten wil voorkomen. Neem bijvoorbeeld contactberoepen zoals kappers die niet voldoende afstand kunnen houden en toch met veel mensen in contact komen. Maar ook leraren en acteurs die zich beroepsmatig niet altijd aan de basisregels kunnen houden.

Mag iedereen een sneltest of zelftest uitvoeren?

Wanneer u bij u zelf de test uitvoert dan is er natuurlijk geen enkel bezwaar. Dat geldt waarschijnlijk ook als u het bij u familieleden uitvoert, mits zijn geen bezwaar hebben natuurlijk. Wilt u een commerciële teststraat beginnen, dan is het een ander verhaal. De testen dienen dan te worden uitgevoerd onder toezicht van een BIG geregistreerd zorgverlener en ook voor de verwerking van de (medische) persoonsgegevens dient u zich aan strenge regels te houden.

Zijn antigeen sneltesten wel betrouwbaar?

Hoewel een antigeen sneltest of zelftest minder betrouwbaar is dan de PCR test zijn ze wel betrouwbaar genoeg om te bepalen of iemand besmettelijk is. De test zal wellicht niet iedereen met een hele milde bestemming positief laten testen, maar dan zijn deze personen ook (nog) niet gevaarlijk voor hun omgeving.

Ik heb een zelftest of sneltest gedaan en heb een positieve uitslag wat nu?

Op dat moment is het van groot belang dat u anderen niet in gevaar brengt en in isolatie gaat. Ook zo spoedig mogelijk een PCR test gaan doen bij de GGD (www.coronatest.nl). Is ook deze uitslag positief dan zal de GGD medewerker u verdere instructies geven, zoals dat u en uw huisgenoten in quarantaine moeten gaan.

Is een sneltest of zelftest voldoende om op reis te kunnen gaan?

Nee, helaas op dit moment wordt er in vrijwel alle gevallen noodzakelijk dat u een PCR test laat uitvoeren. U krijgt bij een negatieve uitslag dan vaak binnen een dag een certificaat waarmee u op reis kunt. Kijk voor de actuele reisadviezen op www.nederlandwererldwijd.nl

Wat kost een corona sneltest?

De prijzen verschillen behoorlijk. Als je de test laat uitvoeren in een commerciële snelteststraat dan ben je snel € 60,- tot soms wel € 129,- kwijt. Ze gebruiken daar in de meeste gevallen de sneltesten die je ook zelf kunt kopen als kit met 25 testen voor € 185,- . Dus wanneer je de test zelf uitvoert ben je nog geen € 8,- kwijt.

Wat is het voordeel van deze sneltesten?

Het devies is nog steeds: “Heb je klachten laat je testen” (bij de GGD).  Door het testen van de GGD in de teststraten worden een flink aantal besmettingen geregistreerd, maar helaas niet allemaal. Want niet iedereen met een coronabesmetting heeft klachten. Met de sneltesten en zelftesten kunnen nu ook mensen zonder klachten zich makkelijk (laten) testen. Hierdoor zullen meer coronabesmettingen eerder worden opgespoord en dat kan helpen de verspreiding te voorkomen.Wat is het voordeel van deze sneltesten?

 

Disclaimer: BHVtotaal.nl heeft de grootst mogelijke zorg aan de samenstelling van deze informatie besteedt. BHVtotaal.nl accepteert geen aansprakelijkheid voor enige onjuistheden of ontbrekende informatie betreffende de inhoud.